26 februari 2019

Wat stop jij allemaal in je mond?

Bijen zijn misschien wel het mooiste symbool voor ons ecosysteem. Zij zijn essentieel voor de bestuiving van talloze land- en tuinbouwgewassen, en van planten en bloemen, en ze maken heerlijke honing. Maar wereldwijd, en ook in Nederland, gaat de bijenpopulatie in aantallen en in soorten achteruit. Twee van de belangrijkste oorzaken zijn het gebrek aan biodiversiteit en het veelvuldig gebruik van pesticiden in de grootschalige landbouw.

De biologische landbouw is daarvoor een goed alternatief. Maar is dat wel écht duurzaam: er worden veel meer kilometers land gebruikt, en dat is toch ook niet efficiënt? Een goede samenvatting van verschillende argumenten vind je in dit artikel van Milieu Centraal. Wij zijn overtuigd van het nut van biologische landbouw voor het behoud van het ecosysteem, en omdat de indirecte maatschappelijke kosten van het huidige ‘reguliere’ voedselsysteem enorm zijn. Heldere illustraties daarvan vind je in dit rapport van ABN Amro, waar een vergelijkende berekening per hectare wordt gemaakt van bloemkool, en een ander voorbeeld van kippen vind je op de website van Sustainable Food Trust. Zo zijn er nog veel meer productvoorbeelden onderzocht, bijvoorbeeld door True Price.

Ook voor je eigen gezondheid kun je je afvragen wat de invloed is van het gebruik van pesticiden en preventieve antibiotica in de reguliere landbouw en veeteelt. Er is geen eenduidige conclusie, maar biologische voeding is in elk geval natuurlijker dan reguliere voeding. In tegenstelling tot veel andere keurmerken is de term ‘biologisch’ bovendien wettelijk beschermd en gecontroleerd door de onafhankelijke toezichthouder Skal.

Vivièna Nederland Founder Vivièna
Wil je graag
Contact
Vlinder dat inkomt vliegen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.