26 februari 2019

Plastic kan dus echt niet meer

In de afgelopen jaren is er veel aandacht in de media voor milieuvervuiling door plastic. Je herinnert je vast de beelden van stranden vol aangespoeld plastic en alarmerende berichten over de kleine plastic deeltjes, zogenaamde microplastics, die onze gezondheid bedreigen omdat ze in het voedselsysteem terecht komen. Dit leidde tot veel maatschappelijk initiatief om de ‘plastic soep’ aan te pakken, waarvan je een goed overzicht kunt vinden op Plastic Soup Foundation. En ook de politiek onderneemt actie: de EU en de VN brachten in 2018 uitgebreide rapporten uit om het gebruik van plastic, met name voor eenmalig gebruik, drastisch terug te dringen.

In de praktijk gaat de verandering tergend langzaam. Er moet nog heel veel gebeuren om het gebruik van plastic uit te bannen, en dat heeft alles te maken met de manier waarop we de voedselketen hebben ingericht. Plastic heeft namelijk in het gebruik allerlei eigenschappen die in de lange keten met opslag, bewerking en transport moeilijk vervangbaar zijn. Best begrijpelijk dus, dat supermarkten en fabrikanten hier tijd voor nodig hebben.

Het goede nieuws is dat jij de verandering kunt versnellen door je koopgedrag aan te passen. Bij Vivièna helpen we je om minder afval te veroorzaken door alleen verpakking te gebruiken die noodzakelijk is. De materialen die we gebruiken zijn biovriendelijk, en als we plastic gebruiken is dat in de biologisch afbreekbare variant. En omdat onze keten veel korter is dan bij complexe ketens van supermarkten blijven onze producten ook vers zonder plastic.

Vivièna Nederland Founder Vivièna
Wil je graag
Contact
Vlinder dat inkomt vliegen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.