26 februari 2019

Laten we eerlijk zijn over vlees

Bij het omschrijven van de Hollandse keuken denken we al snel aan aardappels, groente en vlees. In de afgelopen decennia is daar een rijkdom aan variatie bij gekomen met heerlijke recepten uit andere landen, maar nog steeds blijft vlees een belangrijk onderdeel van de maaltijd voor heel veel Nederlanders, volgens het RIVM eten we zelfs 31 kilo vlees per persoon per jaar. Hoewel vlees een nuttige bijdrage kan leveren qua voedingsstoffen is de impact op onze gezondheid, op het welzijn van dieren en op het milieu de laatste jaren in een ander daglicht komen te staan.

Vivièna stimuleert je om minder vlees te eten door suggesties te doen voor heerlijke gerechten zonder vlees. Maar we geven jou de keuze, en beloven dat wanneer we wél vlees aanbieden dat altijd van biologische veehouderijen met zorg voor dierenwelzijn komt.

Beter voor jou

Met name rood vlees en bewerkt vlees leveren volgens diverse wetenschappelijke studies een verhoogd risico op diabetes type 2, beroertes, darm- en longkanker, meldt het Voedingscentrum. Dat beeld mag op basis van wetenschappelijke inzichten wel wat genuanceerd worden, stelt dit artikel van NEMO Kennislink.

Beter voor de dieren

Een belangrijke reden waarom sommige mensen overtuigd vegetariër of veganist zijn is de manier waarop er in de keten wordt omgegaan met dierenwelzijn, met name in de grootschalige veehouderij. Het is in elk geval een goed idee om de ‘kiloknallers’ te vermijden, en te letten op de keurmerken voor Beter Leven en Biologische veehouderij. Een handig overzicht van keurmerken waar je op kunt letten vind je in dit artikel van Wakker Dier.

Beter voor het milieu

Eén van de belangrijkste conclusies van recent onderzoek naar manieren om ons voedselsysteem gezonder en duurzamer in te richten van The Lancet is dat we onze vleesconsumptie drastisch moeten terugbrengen. Zo besparen we water wordt de uitstoot van broeikasgassen beperkt. Ben jij benieuwd hoeveel je kunt besparen in één week zonder vlees? Doe mee aan de Week zonder Vlees.

Vivièna Nederland Founder Vivièna
Wil je graag
Contact
Vlinder dat inkomt vliegen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.